Quantcast
Channel: Ohjelmistoteollisuus - ePressi
Viewing all 3141 articles
Browse latest View live

JAMKissa alkaa data-analytiikan ja tekoälyn opintokokonaisuus

$
0
0
Jyväskylän ammattikorkeakoulu aloittaa 30 opintopisteen data-analytiikkaan ja tekoälyyn koulutuskokonaisuuden syksyllä 2019. Opintokokonaisuus tulee avoimen AMK:n tarjontaan. Opintojen pariin voivat hakeutua ohjelmoinnin perustaidot omaavat henkilöt.
 
 Koulutuskokonaisuudelle on nähty selkeä tarve yritysten kanssa käydyissä keskusteluissa. Tekoälyn ja data-analyytiikan osaajista on pula useilla toimialoilla ja tällä koulutuksella pyrimme vastaamaan digitalisaation tuomaan muutokseen nopeasti muuttuvissa työelämän tarpeissa, toteaa uudesta koulutuskokonaisuudesta vastaava lehtori Mika Rantonen.
 
Opinnot sisältävät teknologioiden teorian lisäksi paljon käytännössä tehtäviä harjoituksia, joissa datamassaan sovelletaan data-analytiikkaa, koneoppimista tai syväoppimista.
 
Opinnot toteutetaan käyttäen avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Opintokokonaisuus koostuu mm. datan esikäsittelystä ja analysoinnista, koneoppimisesta, Big Data -ympäristöistä ja tekoälystä.
 
JAMKissa on vuodesta 2017 panostettu data-analytiikan ja tekoälyn osaamisen kehittämiseen ja sen soveltamiseen.
 
- Panostuksen ansiosta olemme pystyneet rakentamaan selkeän polun data-analytiikan ja tekoälyn opetukseen aina datan esikäsittelystä data-analytiikan ja tekoälyn soveltamiseen käytännössä, Rantonen toteaa.
 
Lisätietoja:
Mika Rantonen, lehtori, 040 716 7269, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti
Mika Karjalainen, johtaja, 040 574 8012,  etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti

CGI ja Nets sopimukseen loppukäyttäjäpalveluiden ulkoistamisesta Pohjoismaissa

$
0
0

CGI auttaa Netsiä uudistamaan loppukäyttäjäpalvelunsa. Vastaisuudessa palveluissa korostuvat entistä vahvemmin digitaalisuus ja käyttäjälähtöisyys.

CGI on solminut ulkoistussopimuksen Netsin kanssa loppukäyttäjäpalveluista. Uuden sopimuksen myötä CGI toimittaa Netsille nykyaikaisia käyttäjäpalveluita, jotka koostuvat asiakastuki- ja lähitukipalveluista sekä ennakoivasta päätelaitteidenhallinta- ja elinkaarenhallintapalveluista. Toiminnan sujuvuuden varmistamiseksi kahdeksan Netsin työntekijää siirtyy CGI:n palvelukseen Pohjoismaissa.

CGI:n pitkäaikainen asiakassuhde Netsin kanssa tarjoaa vakaan pohjan uuden sopimuksen myötä vahvistuvalle yhteistyölle. CGI on Netsin avainkumppani IT-kapasiteettipalveluissa Suomessa sekä NemID-palvelun loppukäyttäjätuessa Tanskassa.

“Uusi sopimus Netsin kanssa on luonnollinen jatkumo jo vuosia kestäneelle yhteistyöllemme IT-kapasiteetti- ja NemID-palveluissa”, sanoo Kimmo Koivisto, CGI:n finanssipalveluiden johtaja Suomessa.

”CGI:n loppukäyttäjäpalvelut tarjoavat kaikki tarvittavat työkalut, transformaatiopalvelut ja viitekehyksen minkä tahansa toimintaympäristössä havaittavan ongelman ratkaisulle. Niissä hyödynnetään ennakoivaa analytiikkaa, koneoppimista ja korkean tason ohjelmistorobotiikan automaatiota, mikä vähentää käsin tehtävän työn tarvetta. Lopputuloksena on tehokkaampi ja käyttäjäkeskeisempi palveluympäristö, missä käyttäjät saavat tarpeisiinsa räätälöityä apua nopeasti.”

CGI:n palveluiden toimitusmallin kautta Netsin työntekijöillä on pääsy useisiin tukikanaviin, joihin lukeutuvat itsepalveluportaali, puhelin, sähköposti sekä ensisijaisena kontaktikanavana toimiva chat-toiminnallisuus. Itsepalveluportaali myös kannustaa Netsin käyttäjiä auttamaan toinen toistaan CGI:n päivittäisten ohjeiden ja vinkkien tuella.

”Laajentuneen kumppanuussopimuksemme myötä meillä on korkeat odotukset loppukäyttäjä- ja päätelaitepalveluidemme tasolle laadun, osaamisen sekä joustavuuden suhteen. Netsin päätavoitteena on parantaa kollegoillemme tarjoamiamme palveluita ja auttaa rakentamaan joustavampi ja turvallisempi loppukäyttäjäkokemus, joka vastaa myös nykyisten ja tulevien työntekijöidemme odotustasoa eri puolilla Eurooppaa”, sanoo Kasper Tjørntved Davidsen, SVP IT Operations, Netsiltä.

Loppukäyttäjille suunnatut asiakastukipalvelut toimitetaan CGI:n Portugalin palvelukeskuksesta käsin. CGI:n palvelukeskukset Pohjoismaissa toimittavat kaikki muut palvelut.

Media
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Søren Winge
Head of Press Relations, Nets A/S
+45 29 48 26 35
swing@nets.eu

Resurssiviisas Järvenpää

$
0
0

Järvenpään kaupunki on sitoutunut resurssiviisaustavoitteisiin (ei päästöjä, ei jätettä, eiylikulutusta vuoteen 2050 mennessä) sekä pyrkii hiilineutraaliksi 2035. Ylätason tavoitteet ovat selkeät, mutta miten ne saavutetaan ja miten asukkaat voivat osallistua ja sitoutua tavoitteiden toteutumiseen?

Ratkaisu

Järvenpään kaupunkikehitys lähestyi asiaa osallistamalla asukkaitaan tiekartan rakentamiseksi kohti tavoitteita. Tiekartan nimeksi tuli Resurssiviisas Järvenpää. Tiekartan avulla konkretisoidaan ja aikataulutetaan kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita ja toimenpiteitä.

Osallistaminen edellytti kanavia, jotka tavoittavat asukkaat helposti ja jotka kulkevat asukkaiden mukana jatkuvasti. Future Dialog Oy on toteuttanut Järvenpään kaupungille MunJäke -nimisen osallistamissovelluksen, joka toimii sekä mobiiliapplikaationa että selaimessa kaupungin kotisivulla.

MunJäkessä julkaistiin kaikkiin Tiekartan pääteemoihin (Tutustu kyselyn tuloksiin täällä) liittyviä kysymyksiä ja kysely oli avoinna reilut kaksi viikkoa. MunJäken lisäksi kyselyyn pystyi vastaamaan myös paperilomakkeella Järvenpään Kirjastossa sekä Seutulantalon palvelupisteessä. Vastaajia oli satoja eri kanavien kautta aina 15 vuotiaista yli 75 vuotiaisiin.

Tulokset

Yli 80 % vastaajista tekee resurssiviisaita valintoja arjessaan.Ympäristöystävällisyys nähdään tärkeäksi osaksi kaupungin imagoa ja toimintaa,ja ympäristönäkökulmaa tulisi entisestään vahvistaa. Tärkeimmiksi asioiksi nousivat mm. Tuusulanjärven tilan parantaminen ja asukkaiden kannustaminen kestävien valintojen lisäämiseksi omassa arjessaan. Panostuksia toivottiin pyöräilyolosuhteiden, joukkoliikenteen ja kierrätysmahdollisuuksien parantamiseen. Kestävää kehitystä tulisi edistää myös julkisissa hankinnoissa.

Osallistamisen tuloksena syntyi Kaupungille suuria määriä käyttökelpoista tietoa ja toisaalta asukkaita pystyttiin sitouttamaan kestävään kehitykseen jo aikaisessa vaiheessa. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Resurssiviisas Järvenpää -tiekartan valmistelussa ja kaupunginympäristötyön kehittämisessä.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Future Dialog:in verkkosivuilla.

Vesa Nopaselle Microsoftin Most Valuable Professional (MVP) -tunnustus

$
0
0

Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi


Innofactorin Modern Work Principal Consultant Vesa Nopanen on saanut 2019–2020 Microsoft Most Valuable Professional (MVP) -tunnustuksen Office Apps & Services -kategoriassa. Tunnustus on osoitus alan osaamisesta sekä merkittävästä panoksesta ja poikkeuksellisesta johtajuudesta Microsoftin teknologiayhteisössä. Vesa on monille tuttu sosiaalisesta mediasta, missä hän antaa Teams-vinkkejä ja jakaa Teams-uutisia tägeillä #TeamsTorstai#TeamsTuesday ja #TeamsDay. Hän kirjoittaa myös omaa my TeamsDay -blogia ja pitää paljon Office 365 uudet ominaisuudet -webinaareja, joista seuraava on tammikuun lopussa. Suomessa on 23 MVP:tä, joista Vesan lisäksi vain kaksi on palkittu Office Apps & Services -kategoriassa.

Microsoft MVP:t ovat teknologia-asiantuntijoita, jotka jakavat aktiivisesti osaamistaan yhteisössä ja haluavat tutustua ensimmäisinä uusimpiin teknologioihin. MVP:illä on syvä tietämys Microsoftin tuotteista ja palveluista ja kyky yhdistää monipuolisesti erilaisia alustoja ja tuotteita reaalimaailman ongelmien ratkaisemiseksi.

 

Millainen mies on MVP Vesa Nopanen?

Lämpimät onnittelut hienosti ansaitusta MVP-tunnustuksesta! Miltä nyt tuntuu?
"Paljon kiitoksia, fiilis on todella mahtava! Olen erittäin iloinen, että täytin MVP-kriteerit ja tunnustuksen saaminen on aikamoinen kunnia. Matka tähän saakka on ollut jo itsessään mahtava, mutta nyt edessä on paljon uutta opittavaa, joten innostus on katossa odotuksesta!"

Kerro itsestäsi, millainen mies on MVP Vesa Nopanen?
"Jokainen, joka on kuullut minun puhuvan lempiaiheistani (mm. Microsoft Teams ja moderni työ) tietää että teen työtäni täydellä intohimolla ja haluan kehittyä yhä paremmaksi. Minulle on tärkeää yhdistää elämän molemmat puoliskot (työ ja perhe-elämä) fiksusti ja joustavasti."

Miten urasi Innofactorilla sai alkunsa? Mitä toimenkuvasi pitää sisällään?
"Aloitin Principal Consultantina syksyllä 2012, pitkälti samanlaisessa konsultin roolissa kuin toimin tälläkin hetkellä. Tarkempi työnkuva on vaihtunut tarpeen mukaan vuosien varrella. Tänä päivänä valmennan asiakkaita löytämään entistä paremmin hyötyjä muun muassa Microsoft Office 365 -työkaluista – erityisesti Microsoft Teamsista ja SharePointista. Olen myös mukana erilaisissa digitalisaatioprojekteissa liiketoiminnan kehittämisessä. Olen ollut ICT-alalla töissä jo vuodesta 1996 ja kokemusta on kerätty aika monesta eri roolista ja toimialasta."

Mikä on parasta työssäsi?
"Parhaita hetkiä on, kun näkee asiakkaan hyötyvän ratkaisuista ja tiimini voi tuoda heille arvoa osaamisellamme. Tiimityö, niin oman kuin asiakkaan kanssa tehtynä on parhautta ja nautin kun voin tehdä loistavan tiimin kanssa ratkaisuja yhdessä."

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Onko MVP-tunnustuksella niihin vaikutusta?
"Haluan olla jatkossakin kehityksen kärjessä, oppia lisää ja jakaa tietoa yhteisölle sekä luoda luovia ratkaisuja asiakkaillemme. Odotan, että pääsen puhumaan useammin eri tilaisuuksiin ja löytämään uusia tuttavuuksia ja ystäviä MVP-verkostosta. MVP-tunnustus on avain laajaan globaaliin yhteisöön, joka mahdollistaa valtavasti uusia mahdollisuuksia kehittyä, oppia ja löytää uutta mielenkiintoista."

Microsoft Most Valuable Professionals

MVP-tunnustus on Microsoftin tapa kiittää yksityishenkilöitä erinomaisesta työstä Microsoft-yhteisössä. Tunnustuksia on jaettu jo yli kaksikymmentä vuotta. MVP:iden yhteisöpanoksella esiintymisten, sosiaalisen median aktiivisuuden, kirjoitusten sekä toisten auttamisen muodossa on merkittävä vaikutus.

MVP:t pääsevät tutustumaan ensimmäisten joukossa Microsoftin tuotteisiin ja keskustelemaan suoraan Microsoftin tuotetiimien kanssa. He saavat kutsun Microsoftin pääkonttorille Redmondiin kansainväliseen vuosittain järjestettävään MVP Summit -tapahtumaan ja he pääsevät tekemään läheistä yhteistyötä alueensa Microsoftilaisten kanssa, jotka tukevat ja auttavat kohtaamaan paikallisen ekosysteemin tarpeet ja mahdollisuudet.

MVP:t muodostavat maailmanlaajuisen yhteisön, johon kuuluu yli 4 000 teknistä asiantuntijaa ja yhteisöjohtajaa yli 90 maassa. Heitä yhdistää intohimo tekemiseen, yhteisöllisyys sekä loputon tiedonjano. Merkittävän teknisen osaamisensa lisäksi MVP:t ovat aina valmiita auttamaan muita – ja juuri tämä erottaa heidät muista.

Seuraa Vesaa Twitterissä @vesanopanen!

Vuokrabisnes ja älylukkomarkkinat

$
0
0

Lyhytaikaiset vuokrasuhteet ovat lisääntymässä. On varsin yleistä, että asukkaat vaihtuvat tiuhaan tai kotia vuokrataan väliaikaisesti. Uusi tilanne vuokramarkkinoilla vaati myös uudentyyppistä kustannustehokasta ja älykästä lukitusturvaa.

Avainrumba on auttamattoman vanhanaikaista, työlästä ja riskialtista. Fyysisesti avaimen antaminen vuokralaiselle vie aikaa. Entä jos vuokralainen hävittää avaimen? Kun vuokralainen vaihtuu, niin voiko uusi asunnon käyttäjä olla turvallisin mielin edellisen asukkaan jäljiltä? Entäs, jos vuokraat kotiasia vaikkapa Airbnb:n kautta oman matkasi ajan? Tulet kotiin ja mietit, että kuka ovesta lampsii sisälle. Nukutko yösi turvallisin mielin? Pahimmillaan kotiavaimesi on päätynyt rikollisille ja asuntosi aivan jossain muussa käytössä kuin kuvittelit.

Vaikka olisi millainen turvalukko tahansa, niin avaimia pystyy teettämään varsin helposti vaikka kuinka monta.

Lukitusturvaa

Avainrumban hankaluuden takia moni on luopunut ajatuksesta hyödyntää lyhytaikaista vuokrausbisnestä. Mutta lyhytaikainen vuokraaminen on huomattavasti tuottoisampaa. Se mahdollistaa myös oman käytön vaikkapa lomakiinteistössä juuri silloin kuin itselle sopii. On järkevää laittaa mökki tuottamaan silloin, kun ei itse ole siellä.

Vaiva erityisesti avainrumban takia on monelle ollut esteenä lisäbisneksen tekoon. Uudet arvot ja jakamistalous sekä uusi teknologia mahdollistavat tehokkaan oven käytön vailla lieveilmiöitä.

Helppo ja halpa ratkaisu

Oviku on tuonut markkinoille helppokäyttöisen älypuhelimella toimivan Nero-sähkölukon, jonka voi asentaa vanhaan lukkoon oven sisäpuolelle. Asennus on erittäin helppo, eikä siitä jää minkäänlaisia jälkiä oveen. Asennus ei näy oven ulkopuolelle.

Uutta älylukkoa voi kutsua hyvällä syyllä hybridilukoksi, koska se toimii älypuhelimella että avaimelle. Mobiiliin ladattavan aplikaation ansiosta voi avaimia jakaa niin monta kuin haluaa. Voi antaa myös määräaikaisia avaimia, joiden ajan voi määrätä vaikka tietyiksi päiviksi tai tietyn kellonajan sisälle. Oviku Neron hinta on 249 euroa.

Myös poikamiesboxiin

- Kun eläkkeellä olevat vanhempani tulivat Kajaanista Helsinkiin luokseni muutamaksi päiväksi, annoin heille määräaikaisen avaimen. He itse osasivat ladata Ovikun aplikaation älypuhelimeensa. Neuvoin heitä oveni edessä painamaan pitkään puhelimeen lähettämääni avaimen kuvaa. Kun punainen avain muuttuu näytöllä vihreäksi, silloin ovi aukeaa. He pääsivät sisään ja minä tulin, kun ehdin töistä, selvittää Matti Vähäkuopus.
Hän on Elisalla Business manager, joka myy työkseen Oviku Neroa.

Vaikka miehellä on työpaikka täynnä mielenkiintoisia vekottimia, ei hän kuitenkaan kaikkia hanki kotiinsa.
- Tämä Oviku Nero on hyvä systeemi myös sinkkutalouksiin.
- Kun ovella on monta käyttäjää, pystyn kontrolloimaan liikennettä, hän summaa.

Miten Vähäkuopus myy Neroa asiakkailleen?
- No, se ei ole vaikeaa, sillä se oikeasti helpottaa kuluttajien arkea. Hintakaan ei ole este, koska sen voi maksaa osissa. Käyttökustannuksia ei ole, hän muistuttaa.

Oviku Nero -älylukon ominaisuudet

- helppo asennus
- ei mitään asennusjälkiä oveen
- skandinaavinen muotoilu
- vanha lukko ja avain toimii edelleen normaalisti
- sopii myös vuokra-asuntoon
- toimii vara-avaimena
- avauskertoja jopa yli 10 000
- toimii arktisissa oloissa
- vääntövoimaa huomattavasti enemmän kuin kilpailijoiden älylukoissa, joka takaa tiukkojenkin ovien avaamisen (Oviku Nero 2 Nm, Danalock 1 Nm, Glue Smart Lock 0.8 Nm)
- on yhteensopiva noin 90-prosenttisesti suomalaisissa lukkorungoissa

Helppokäyttöinen aplikaatio

- ei tilien luomista - heti käytössä
- selkeät valikot, ei mitään ylimääräistä
- virtuaalinen avaintenjako
- lukon avaaminen älypuhelimella sekä myös etänä
- uuden version etäpäivitys

Oviku Oy

www.oviku.fi
info@oviku.com
toimitusjohtaja Tomi Ek
050 525 2225

Kuvateksti:

- Ovi avautuu, kun mobiilin kuvake muuttuu vihreäksi, selvittää Business manager Matti Vähäkuopus Elisa Kulmassa Helsingissä.

 

Katarina Engblom Microsoftille vastaamaan kumppaniliiketoiminnasta ja pienistä ja keskisuurista asiakkaista

$
0
0

Katarina Engblom on aloittanut 7.1.2019 Microsoft Oy:n kumppaniliiketoiminnasta ja pienistä ja keskisuurista asiakkaista vastaavana johtajana. Engblom seuraa roolissaan Jussi Tolvasta, joka siirtyi syyskuun alussa Microsoft Oy:n toimitusjohtajaksi.

”Olen erittäin iloinen, että saamme Katarinan tiimiimme. Hän tuo mukanaan vahvaa osaamista myynnin ja liiketoiminnan johtamisesta, ja hänen inhimillinen sekä ihmiskeskeinen johtamistyylinsä vahvistaa yrityskulttuuriamme ja empatian merkitystä kaikessa toiminnassamme. Katarina on myös työskennellyt usealla kumppanillamme, joten hän ymmärtää kumppaneitamme hyvin, mikä puolestaan auttaa häntä, tiimiämme ja kumppaneitamme menestymään”, sanoo Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

Diplomi-insinöörin tutkinnon suorittanut Engblom on tehnyt pitkän uran teknologiayrityksissä mukaan lukien Ericsson, Radiolinja, Tieto ja Avanade. Ennen Microsoftille siirtymistään Engblom vastasi Telialla suuryritysliiketoiminnasta Suomessa ja sittemmin Suomen monikansallisista asiakkuuksista Telia-konsernissa. Engblom on myös Sarlin Group Oy:n hallituksen jäsen.

”Olen erittäin innoissani, kun pääsen auttamaan Microsoftin asiakkaita ja kumppaneita saavuttamaan tavoitteitaan teknologian avulla. Teknologia on valtava mahdollistaja, mutta kaiken digitalisaation ja tekoälyn keskellä olen huomannut, että monilla liiketoimintajohtajilla ei ole mielestään tarpeeksi hyvää ymmärrystä teknologiasta eivätkä he oikein uskalla tätä sanoa ääneen. Teknologia kehittyy eksponentiaalista vauhtia, ja siksi rohkaisen yritysjohtajia kysymään kysymyksiä, myös niitä yksinkertaisimpia, ja hakemaan vastauksia teknologiaosaajilta, joiden tehtävä on auttaa ymmärtämään teknologiaa ja sen mahdollisuuksia. Yritysjohtajan keskeinen tehtävä on kuitenkin ymmärtää omaa liiketoimintaansa ja teknologia on väline bisneksen edistämiseen”, sanoo Katarina Engblom.

Pienten ja keskisuurten asiakkaiden lisäksi Engblom vastaa Microsoftin ja noin 2000 teknologiakumppanin yhteistyöstä, jotta nämä voivat auttaa erilaisia ja erikokoisia yrityksiä ja organisaatioita menestymään teknologian avulla. ”Globaalina isona teknologiatoimijana meidän pitää innostaa kumppaneitamme, tehdä yhteistyöstä mahdollisimman helppoa ja auttaa heitä parempaan kasvuun niin Suomessa kuin kansainvälisesti”, Engblom kertoo.

Lisätietoja:
Anne Alarotu, viestintäjohtaja
anne.alarotu@microsoft.com
050 4871308

CGI rekrytoi 1 000 nuorta osaajaa - Future Talent 2019 -tapahtumassa tarjolla 100 työpaikkaa ja valmennusta tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin

$
0
0

IT-palveluyhtiö CGI rekrytoi Suomessa 1 000 uutta nuorta osaajaa vuoteen 2020 mennessä. Nyt 3 700 työntekijää 18 paikkakunnalla työllistävä yritys kutsuu IT-alan nuoret osaajat Helsinkiin Future Talent -tapahtumaan 25.1.2018. Tapahtumassa on tarjolla 100 työpaikkaa eri puolilta Suomea.

”Tuhannen rekrytoinnin tavoite ja sitä tukeva Future Talent -ohjelma polkaistiin käyntiin pari vuotta sitten. Nyt olemme puolivälissä sekä ajallisesti että toteutuneiden rekrytointien osalta, eli viitisen sataa työpaikkaa olisi vielä täytettävänä. Tammikuun tapahtumassa haluamme löytää hyviä osaajia mutta myös jakaa nuorille vinkkejä tulevaisuuden osaamisvaatimuksista”, kertoo henkilöstöjohtaja Ulla Walli CGI:ltä.

Uusia työntekijöitä haetaan muun muassa mobiili- ja Java-kehittämiseen sekä tekoäly- ja analytiikkaratkaisujen kehittämiseen. Rekrytoinnit painottuvat suurimpiin opiskelijakaupunkeihin Suomessa.

”Rekrytoimme pääsääntöisesti kokeneita osaajia, mutta meillä on kunnianhimoinen tavoite myös nuorten työllistämisessä ja osaamisen kehittämisessä. Future Talent -ohjelma on CGI:n vastaus toimialamme osaajapulaan”, kertoo Walli.

Rekrytointien lisäksi Future Talent -ohjelma on CGI:n tapa auttaa nuoria työuransa käynnistämisessä. Työntekijöitä tuetaan myös koulutuksin sekä mestari-kisälli-järjestelyllä, jossa yhdistetään nuoria ja seniori-osaajia työpareiksi.

Ilmaisia ja tuettuja matkoja Helsingin tapahtumaan

Osana rekrytointiohjelmaa CGI järjestää Finlandia-talossa Future Talent -tapahtuman perjantaina 25.1.2019.

Tapahtumaan järjestetään ilmaiset kuljetukset Tampereelta, Turusta, Lahdesta ja Lappeenrannasta. Lisäksi CGI sponsoroi omatoimisesti muilta paikkakunnilta matkustavia.

”Tapahtumassa haettavana on noin 100 uutta työ- ja harjoittelupaikkaa. Lisäksi se on hyvä tilaisuus tutustua IT-alaan ja rekrytoiviin tiiminvetäjiimme myös tulevaisuutta silmälläpitäen”, Walli kertoo.

Tapahtumassa nuorille avataan myös sitä, millaisia osaamisvaatimuksia digitalisaatio on tuonut ja tuo jatkossa IT-alan ammattilaisille.

”IT-ala kehittyy nyt nopeasti, ja elinikäisen oppimisen vaatimus on totisinta totta. Tämä on nuorille alan ammattilaisille hyvä tapa tulla haistelemaan osaamisvaatimusten trendejä”, Walli arvioi.

Tapahtumassa on mahdollisuus muun muassa osallistua ajankohtaisiin työpajoihin, joiden aiheina ovat Teknologia ilmastonmuutoksen torjujana, Kuluttajan digipalvelut taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja Palvelumuotoilu.

Haku kesän harjoittelujaksoon alkaa nyt

CGI rekrytoi nuoria osaajia sekä suoraan vakituisiin tehtäviin että palkalliseen harjoitteluun, joka kestää 4–6 kuukautta tehtävästä riippuen. Harjoittelujaksoja rytmitetään pitkin vuotta niin, että ne istuvat myös oppilaitosten sykliin ja opiskelijoiden kesätyötarpeisiin.

”Työ- ja harjoittelupaikkoja on lukuisia erilaisia ja uusia avautuu jatkuvasti. Siksi CGI:n rekrysivuja kannattaa seurata toistuvasti. Myös LinkedInistä kannattaa katsoa, onko omassa tuttavaverkostossa meidän työntekijöitä. Jopa kolmannes rekrytoinneistamme tapahtuu puskaradion välityksellä”, vinkkaa Walli.

Tietystä teknologia-alueesta kiinnostuneita Walli rohkaisee olemaan yhteydessä myös omatoimisesti CGI:n suuntaan. Tähän mennessä harjoittelijoista jopa kaksi kolmesta on rekrytoitu harjoittelun jälkeen vakituiseen tehtävään.

Lisätietoa Future Talent -ohjelmasta ja ilmoittautumiset tapahtumakuljetuksiin löytyvät osoitteesta
www.cgi.fi/fi/future-talent-2019


Mediayhteydet:
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Kuvat CGI:
https://1drv.ms/f/s!AvSUjCy7IC08kEuKKm_Tw6ErzI82

CGI rekrytoi 1 000 nuorta osaajaa - Future Talent 2019 -tapahtumassa tarjolla 100 työpaikkaa ja valmennusta tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin

$
0
0

IT-palveluyhtiö CGI rekrytoi Suomessa 1 000 uutta nuorta osaajaa vuoteen 2020 mennessä. Nyt 3 700 työntekijää 18 paikkakunnalla työllistävä yritys kutsuu IT-alan nuoret osaajat Helsinkiin Future Talent -tapahtumaan 25.1.2018. Tapahtumassa on tarjolla 100 työpaikkaa eri puolilta Suomea.

”Tuhannen rekrytoinnin tavoite ja sitä tukeva Future Talent -ohjelma polkaistiin käyntiin pari vuotta sitten. Nyt olemme puolivälissä sekä ajallisesti että toteutuneiden rekrytointien osalta, eli viitisen sataa työpaikkaa olisi vielä täytettävänä. Tammikuun tapahtumassa haluamme löytää hyviä osaajia mutta myös jakaa nuorille vinkkejä tulevaisuuden osaamisvaatimuksista”, kertoo henkilöstöjohtaja Ulla Walli CGI:ltä.

Uusia työntekijöitä haetaan muun muassa mobiili- ja Java-kehittämiseen sekä tekoäly- ja analytiikkaratkaisujen kehittämiseen. Rekrytoinnit painottuvat suurimpiin opiskelijakaupunkeihin Suomessa.

”Rekrytoimme pääsääntöisesti kokeneita osaajia, mutta meillä on kunnianhimoinen tavoite myös nuorten työllistämisessä ja osaamisen kehittämisessä. Future Talent -ohjelma on CGI:n vastaus toimialamme osaajapulaan”, kertoo Walli.

Rekrytointien lisäksi Future Talent -ohjelma on CGI:n tapa auttaa nuoria työuransa käynnistämisessä. Työntekijöitä tuetaan myös koulutuksin sekä mestari-kisälli-järjestelyllä, jossa yhdistetään nuoria ja seniori-osaajia työpareiksi.

Ilmaisia ja tuettuja matkoja Helsingin tapahtumaan

Osana rekrytointiohjelmaa CGI järjestää Finlandia-talossa Future Talent -tapahtuman perjantaina 25.1.2019.

Tapahtumaan järjestetään ilmaiset kuljetukset Tampereelta, Turusta, Lahdesta ja Lappeenrannasta. Lisäksi CGI sponsoroi omatoimisesti muilta paikkakunnilta matkustavia.

”Tapahtumassa haettavana on noin 100 uutta työ- ja harjoittelupaikkaa. Lisäksi se on hyvä tilaisuus tutustua IT-alaan ja rekrytoiviin tiiminvetäjiimme myös tulevaisuutta silmälläpitäen”, Walli kertoo.

Tapahtumassa nuorille avataan myös sitä, millaisia osaamisvaatimuksia digitalisaatio on tuonut ja tuo jatkossa IT-alan ammattilaisille.

”IT-ala kehittyy nyt nopeasti, ja elinikäisen oppimisen vaatimus on totisinta totta. Tämä on nuorille alan ammattilaisille hyvä tapa tulla haistelemaan osaamisvaatimusten trendejä”, Walli arvioi.

Tapahtumassa on mahdollisuus muun muassa osallistua ajankohtaisiin työpajoihin, joiden aiheina ovat Teknologia ilmastonmuutoksen torjujana, Kuluttajan digipalvelut taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja Palvelumuotoilu.

Haku kesän harjoittelujaksoon alkaa nyt

CGI rekrytoi nuoria osaajia sekä suoraan vakituisiin tehtäviin että palkalliseen harjoitteluun, joka kestää 4–6 kuukautta tehtävästä riippuen. Harjoittelujaksoja rytmitetään pitkin vuotta niin, että ne istuvat myös oppilaitosten sykliin ja opiskelijoiden kesätyötarpeisiin.

”Työ- ja harjoittelupaikkoja on lukuisia erilaisia ja uusia avautuu jatkuvasti. Siksi CGI:n rekrysivuja kannattaa seurata toistuvasti. Myös LinkedInistä kannattaa katsoa, onko omassa tuttavaverkostossa meidän työntekijöitä. Jopa kolmannes rekrytoinneistamme tapahtuu puskaradion välityksellä”, vinkkaa Walli.

Tietystä teknologia-alueesta kiinnostuneita Walli rohkaisee olemaan yhteydessä myös omatoimisesti CGI:n suuntaan. Tähän mennessä harjoittelijoista jopa kaksi kolmesta on rekrytoitu harjoittelun jälkeen vakituiseen tehtävään.

Lisätietoa Future Talent -ohjelmasta ja ilmoittautumiset tapahtumakuljetuksiin löytyvät osoitteesta
www.cgi.fi/fi/future-talent-2019


Mediayhteydet:
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Kuvat CGI:
https://1drv.ms/f/s!AvSUjCy7IC08kEuKKm_Tw6ErzI82


Optisen alan palkitsemiset kertovat vauhdilla uudistuvasta alasta

$
0
0

Vuoden Optikko -palkinto myönnettiin toimialan monipuoliselle uudistajalle Timo Juuriselle ja Vuoden Näköteko -tunnustus laajasti käyttöön otetulle ja kansainväliseksi vientimenestykseksikin povatulle Ocusweep -näöntutkimuskonseptille. Toimialalla nähdään monia uusia mahdollisuuksia niin tavarakaupan kuin terveydenhuollonkin suurten muutosten keskellä.

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n ja Suomen Optometrian Ammattilaiset ry:n myöntämä Vuoden Optikko -tunnustus sekä Messusäätiön myöntämä Vuoden Näköteko -tunnustus jaettiin tänään 12.1. Näe2019 -tapahtumassa Helsingissä.

”Vuoden 2018 tunnustuksissa näkyy hyvin selvästi alan voimakas uudistuminen”, sanoo Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. ”Digitalisaatio, väestönkehitys ja muut megatrendit vaikuttavat niin kaupan kuin terveydenhuollon arkeen merkittävästi. Haluamme nostaa esiin positiivisia tekijöitä, jotka luovat murroksen keskellä koko toimialaa hyödyttäviä uusia mahdollisuuksia.”

Vuoden Optikko -tunnustus jaetaan vuosittain ansioituneelle tai poikkeuksellisen suorituksen tai teon tehneelle Suomessa laillistetulle optikolle. Vuoden Näköteko myönnetään henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on edistänyt hyvää näkemistä erityisellä tavalla tai tuonut hyvän näkemisen vaikutuksia ja ratkaisuja tunnetuksi yhteiskunnassa. Palkinnot jakoi tänä vuonna Kaupan liiton tuore toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.

Vuoden Optikko 2018 – Timo Juurinen, Optiikka Juurinen Oy

Vuoden Optikko, 55-vuotias Timo Juurinen on valmistunut optikoksi synnyinkaupungissaan Helsingissä vuonna 1993. Hän on suorittanut sitä ennen kaupallisen opistotutkinnon ja tällä vuosikymmenellä jatkanut elinikäisen oppimisen tiellään mm. tuotekehityksen ja digitaalisen markkinoinnin tutkintojen parissa.

Optiikka Juurinen Oy on optiikan ja terveydenhuollon tukkuliike, jonka asiakkaita ovat silmäsairaalat, optikkoliikkeet, apteekit, hammaslääkärit ja terveyskeskukset. Yritys saavutti viime vuonna kahdenkymmenen vuoden iän. Timo Juurinen on alusta lähtien toiminut yrityksensä toimitusjohtajana. Perheyrityksessä työskentelee myös Juurisen vaimo Aulikki Juurinen.

Yksimielisen valinnan perusteena on Juurisen uran ja ammattitaidon monipuolisuus; hän on toiminut alalla pitkään niin optikkotoiminnan kuin silmäkirurgian sekä monen muun aihealueen parissa.

”Timo Juurinen kehittää ja tuo alalle systemaattisesti uutta, kommunikoiden monipuolisesti eri kohderyhmille niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa”, kertoo perusteista NÄE ry:n Tast.

Ansioksi katsottiin myös Juurisen pitkä panostus toimialan edunvalvontaan NÄE ry:n tukkuvaliokunnan jäsenenä.

Juurinen luonnehtii Vuoden Optikko -titteliä hienoksi saavutukseksi. ”Palkinto on suuri kunnia minulle ja Optiikka Juuriselle. Olen edelleen innostunut silmistä ja pyrin kehittämään osaamistani sekä jakamaan oppimaani eri tavoin alan toimijoille”, hän kertoo.

Hän näkee optisen alan lähitulevaisuudessa monia murroskohtia, jotka on mahdollista kääntää vahvuuksiksi. ”Toivon, että optikot ja optometristit tulevat yhä vahvemmin mukaan julkisen terveydenhuollon uutena voimavarana. Optikon peruskoulutus antaa hyvän pohjan oppia ja kehittyä yhä osaavammaksi silmäterveyden ammattilaiseksi”, hän sanoo.

Juurinen katsoo, että perinteisten optikkoliikkeiden tulee tutkia omaa liikeideaansa tarkoin ja olla valmis toiminnan kehittämiseen. ”Perinteisiä kivijalkaliikkeitä haastavat globaalit jätit, kuten Amazon ja Google sekä omalla alallamme EssilorLuxottica -yhteenliittymä, ovat muuttaneet tavarakauppaa peruuttamattomasti.”

”Itsensä ja taitojensa kehittäminen ennakkoluulottomasti on alan elinvoimaisuudelle erittäin tärkeää. Tämä on hieno toimiala ja näen kaiken tasoisen yhteistyön tiivistämisen ratkaisuna tulevaisuuden haasteisiin”, Juurinen summaa.

Vuoden näköteko: Ocusweep – Ocuspecto Oy:n toiminnallisen näön tutkimuskonsepti

Suomalainen innovaatio Ocusweep on näöntutkimusjärjestelmä, joka antaa kokonaisvaltaista tietoa ihmisen näkökyvystä. Ocusweep-testejä tehdään jo muun muassa Instrumentarium-optikkoketjun liikkeissä ympäri Suomea, ja järjestelmä on herättänyt merkittävää kansainvälistä kiinnostusta.

”Ocusweep on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten optikkoliikkeiden näöntutkimusvälineistössä”, Panu Tast avaa valinnan perusteita. ”Siitä on kovaa vauhtia tulossa myös kansainvälinen vientimenestys.”

Ocusweep onkin ensimmäinen toiminnallisen näkökyvyn mittaamiseen ja tutkimiseen tarkoitettu tutkimusmenetelmä, joka tuo uutta tietoa tutkittavan näköjärjestelmän toiminnasta niin kuluttajan itsensä kuin silmäterveyden ammattilaistenkin käyttöön.

"Ocusweep vahvistaa optikkoliikkeiden palvelutarjontaa merkittävästi. Optikoille menetelmä tarjoaa tärkeän työkalun oman ammattitaidon vahvistamiseen ja asiakkaan kattavaan palveluun. Asiakas ymmärtää näkökykyään uudella tavalla", Ocuspecto Oy:n toimitusjohtaja Pekka Silvennoinen kertoo.

Näöntarkkuuden lisäksi sen avulla voidaan tutkia laajasti kontrastinäköä, näkökenttiä ja reaktioaikaa. Ocusweepin tarjoaman tutkimustiedon avulla näköjärjestelmän toimivuutta voidaan tarkastella esim. erityyppisten työtehtävien tai urheilusuoritusten näkökulmasta. Monet silmäterveysongelmat oireilevat toiminnallisen näkemisen muutosten muodossa, joten Ocusweepin tuottamalla tiedolla voidaan edistää silmäsairauksien varhaista toteamista.

Laitteen kehittäjä, silmälääkäri Markku Leinonen ja kymmenkunta muuta silmälääkäriä kuuluvat yrityksen suurimpien omistajien joukkoon. Menetelmän mittausmetodeille ja algoritmeille on myönnetty useita patentteja, joiden lisäksi vireillä on patenttihakemuksia.

Lisätietoja:

Timo Juurinen, toimitusjohtaja, Optiikka Juurinen Oy, p. 040 5542555, timo.juurinen@optiikkajuurinen.fi
Pekka Silvennoinen, toimitusjohtaja, Ocuspecto Oy, p. 050 385 9977, pekka.silvennoinen@ocusweep.com
Panu Tast, toimitusjohtaja, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, p. 040 5422 227, panu.tast@naery.fi

CGI tuo Suomeen uudenlaisen alustan asiakas- ja potilastietojen hyödyntämiseen sote-palvelujen tuotannossa

$
0
0

IT-palveluyhtiö CGI ja terveydenhuollon teknologiaan erikoistunut Marand ovat sopineet yhteistyön laajentamisesta Suomeen. CGI:n Suomeen tuoma, avoimen tietomallin data-alusta mahdollistaa keskeisen sote-palvelujen pullonkaulan korjaamisen. Jatkossa eri palveluntuottajien välistä asiakas- ja potilastietoa on mahdollisuus hyödyntää aiempaa helpommin ja edullisemmin.

”Ikääntyvän väestön Suomessa meidän on laitettava enemmän huomiota siihen, miten hyvinvointia ja terveyttä edistetään ennaltaehkäisevästi sekä miten sairaudenhoidosta tehdään asiakaslähtöisempää ja tehokkaampaa. Tässä uudet teknologiat ja datan parempi hyödyntäminen ovat avainasemassa”, taustoittaa CGI Suomen toimitusjohtaja Leena-Mari Lähteenmaa.

Uusien teknologioiden, kuten analytiikan ja tekoälyn, hyödyntäminen edellyttävät, että kaikki tarvittava data on sitä tarvitsevien käytettävissä. Tällä hetkellä suomalaisten asiakas- ja potilastiedot ovat pääosin hajallaan eri palvelutuottajien järjestelmissä sekä KanTa-arkistossa.

”Yhdistämällä pitkän kokemuksemme suomalaisesta terveydenhuollosta, sote-tietojärjestelmien kehittämisestä sekä Marandin edistyksellisen openEHR-alustan pystymme viemään Suomen sote-kentän alustatalouden aikakaudelle”, kiteyttää Lähteenmaa yhteistyön merkityksen.

Marandin toimitusjohtaja Tomaž Gornik kiittelee sujuvaksi osoittautuneen yhteistyön laajentumista Suomeen. ”In UK, for example, we have together implemented new digital services and helped our clients to achieve improved efficiency in their service production and data asset utilization. I´m very pleased to see our partnership expanding to Finland.”
Samassa yhteydessä CGI tiivistää yhteistyötään Microsoftin kanssa Azure-pilviteknologian valjastamisessa suomalaiseen terveydenhuoltoon.

”Tietomassat terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa ovat valtavia. Koska lukuisten, vaativassa käytössä olevien järjestelmien välinen tiedonkulku ei saa häiriintyä, turvallisen ja skaalautuvan pilven hyödyntäminen on järkevä tapa varmistua siitä, että alusta palvelee häiriöittä kaikkia Suomen sote-palveluntuottajia”, summaa Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

Suomalaisille sote-toimijoille avautuva alusta kantaa nimeä Think!EHR®. Sen etuna on avoin tietomalli, mikä ehkäisee muun muassa riskejä toimittajalukoista ja turvaa alustan kustannustehokkaan kehittämisen. Lisäksi avoin tietomalli mahdollistaa yhdestä toimittajasta riippumattomien sovellusten kehittämisen kansalliseen sote-ICT-ekosysteemiin.

”Tätä avoimen tietomallin alustaa hyödyntävät lukuisat terveydenhuollon toimijat eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Alankomaissa kyseinen teknologia on auttanut sairaaloita saavuttamaan HIMSS EMRAM tason 6 -sertifiointeja. Kyse on maailman huippua olevasta kyvykkyydestä hyödyntää digitaalisia ratkaisuja terveyspalvelujen tuotannossa. Asiakaskeskeisiin palvelupolkuihin tähtäävälle sote-Suomelle tämä on paras mahdollinen integraatioalusta, mitä IT-toimialalla on tarjolla missään päin maailmaa”, arvioi Lähteenmaa.

Katso toimitusjohtajien videoterveiset täältä.

 

Media
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Roiman kasvu jatkuu - Logia Software osaksi Roimaa

$
0
0

Toimitusketjun hallintaan erikoistunut kotimainen Logia Software Oy siirtyy yrityskaupan myötä osaksi Roima-konsernia. Logian pilviteknologia tulee täydentämään erityisesti Roiman logistiikkaosaamista.

Roima Intelligence perustettiin vuonna 2014 kumppaniksi teknologiateollisuuden, logistiikan ja elintarvikealan yrityksille. Roima on kasvanut kansainväliseksi ratkaisutaloksi, jossa Logian hankinnan jälkeen henkilöstömäärä ylittää 250 ammattilaista ja liikevaihto 34 miljoonaa euroa.

Roiman ja Logian yhdistyminen tuo asiakaskunnalle entistä laajemman ratkaisutarjooman, asiantuntemuksen sekä kattavammat palvelut. Tämä tukee hyvin toimialan trendejä, joiden mukaan hankinnat pyritään keskittämään valituille kumppaneille ja toiminnot standardoimaan eri toimipisteiden ja lokaatioiden välillä. Tavoitteena on yrityksen toimintojen läpinäkyvyys ja parempi mitattavuus samalla, kun eri laitokset ja lokaatiot ovat paremmin ohjattavissa sekä verrattavissa keskenään.

Logian mukaantulo vahvistaa Roiman logistiikkaosaamista, ja asiakas saa nyt samalta toimittajalta ratkaisut koko toimitusketjunsa hallintaan, ostotoiminnot mukaan lukien.

Koko Logia Softwaren henkilöstö siirtyy Roimalle ja Logian osakkaat tulevat Roiman osakkaiksi.

Lisätietoja

Jukka Ropponen, Roima Intelligence Inc, Toimitusjohtaja jukka.ropponen@roimaint.com +358 400 423 91§0

Elvan kunta Virossa julkaisi suomalaisen osallistamisratkaisun asukkaidensa osallistamiseen

$
0
0

Virolainen Elvan kunta julkaisi asukkaidensa osallistamiseen sovelluksen nimeltä Elva vald. Osallisuusratkaisusta on vastuussa helsinkiläinen startup-yritys Future Dialog, joka auttaa yhteisöjä ymmärtämään asukkaitaan paremmin.

“Sovelluksen tarkoituksena on tuoda Elvan kunta ja sen asukkaat yhteen. Sovellus mahdollistaa käyttäjilleen palautteen antamisen suoraan kunnalle ja lisäksi käyttäjä pysyy ajan tasalla ajankohtaisista asioista liittyen kuntaan ja sen toimintoihin.” Sanoo Merilyn Säde, Elvan kunnan viestintäjohtaja.

Elvan kunnalla on korkeat tavoitteet asukkaidensa osallistamiseen. He haluavat asukkaansa aktiivisesti mukaan kunnan kehitykseen, jotta yhteisöllisyyttä saataisiin rakennettua entistäkin tehokkaammin.

Lisätietoja:

Merilyn Säde

Kommunikatsioonijuht, Elva Vald

Puh. +372 59151120

Merilyn.sade@elva.ee

 

Erno Launo

Toimitusjohtaja, Future Dialog Oy

Puh. +358 400 551502

erno.launo@futuredialog.fi

Hyvinkään Tekimet Oy sai avustusta Business Finlandilta korroosiosuojauksen kehittämiseen

$
0
0

Rahoitettava innovaatio, Remotek, on kaasu- ja vesiputkiverkostojen omistajille tarkoitettu, pilvipohjainen korroosion etämittausjärjestelmä, joka mittaa suojattavan kohteen suojapotentiaalia ja mahdollistaa putkistojen kunnon reaaliaikaisen seurannan ja nopean puuttumisen vauriotilanteisiin.

Remotekillä on huomattava markkinapotentiaali Euroopassa ja Venäjällä, joissa rakennetaan ja jatkuvasti saneerataan putkistoja mahdollistaen innovaation levittämisen laajalle alueelle. Ensivaiheessa Remotekin markkinat muodostuvat kaikista jo olemassa olevista sekä rakenteilla olevista kaasuputkista ja vesiputkista. Remotek soveltuu asennettavaksi sekä uusiin että vanhoihin putkistoihin.

Tekimetin visio on olla keskeinen etähallittavien korroosiosuojausratkaisujen tarjoaja Euroopassa vuoteen 2021 mennessä. Yrityksen tavoite on, että Remotek-innovaatiota hyödynnetään laajalti Euroopan kaasu- ja vesiputkistoverkostoissa. Tämän projektin avulla Tekimet tähtää nopeasti kansainvälisille markkinoille painottaen Itämeren alueen markkinoita.

Hankesuunnitelman toteuttamista oli tukemassa Innovation Manager Finland Oy.

Wisehockey-älykiekkojärjestelmä mukana KHL All-Star -ottelussa Venäjällä – tamperelainen teknologiaosaaminen herättää kiinnostusta kansainvälisissä urheilupiireissä

$
0
0

Jääkiekkoliiga KHL:n tähdistöottelussa hyödynnetään suomalaista älykiekkojärjestelmää. Tamperelaisen Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey on mukana 20. tammikuuta pelattavassa All-Star –ottelussa sekä SuperSkills -taitokilpailussa Kazanissa. Älykiekko on linjassa KHL:n pitkän tähtäimen strategian kanssa: tavoitteena on tarjota faneille uusia elämyksiä sekä mahdollistaa datan hyödyntäminen niin seuroille kuin yhteistyökumppaneille.

Tänä vuonna KHL All-Star –ottelu saa lisämausteen älykiekosta. Täysin automaattinen Wisehockey-järjestelmä on asennettuna TatNeft Arenalle The Week of Hockey Stars –tapahtuman loppuhuipennusta varten. KHL aikoo hyödyntää reaaliaikaista visuaalista dataa tapahtuman aikana sekä areenalla että TV-lähetyksissä. Wisehockey ottaa KHL:n myötä askeleen kohti kansainvälistymistä.

“Reaaliaikainen urheiluanalytiikka on kuuma puheenaihe kansainvälisillä areenoilla, mutta täysin onnistuneita ratkaisuja ei ole jääkiekkokaukaloissa tähän mennessä nähty. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota ennennäkemättömiä digitaalisia palveluita suurten lajien ammattilaissarjoihin, kuten jääkiekkoon. Meille KHL on tärkeä askel kohti kansainvälisiä markkinoita”, kertoo Bitwisen myyntijohtaja Miska Kuusisto.

Wisehockey on ollut kaudella 2018 – 2019 käytössä myös Liigassa. Liiga panostaa vahvasti teknologiaan, ja jo neljään Liiga-halliin asennetun älykiekkojärjestelmän tuottamaa dataa on hyödynnetty kuluvan kauden aikana esimerkiksi Telian lähetyksissä ja sosiaalisessa mediassa. Viihdepalveluiden lisäksi järjestelmä tarjoaa kaikille Liiga-joukkueille uuden työkalun valmennuksen tueksi.  

Wisehockey lyhyesti

Wisehockey on tamperelaisen Bitwisen Oy:n kehittämä automaattinen urheiluanalytiikka-alusta, joka hyödyntää suomalaisen Quuppa Oy:n tarkkaa sisäpaikannusteknologiaa. Reaaliaikaisen visuaalisen datan lisäksi järjestelmän rajapinnat tarjoavat seuroille ja yhteistyökumppaneille monipuolisia uusia palvelumahdollisuuksia.

 

Lisätiedot:

Miska Kuusisto, Head of Sales, +358 50 480 3658, miska.kuusisto@bitwise.fi

Mika Hulkki, Head of Product Management, +358 50 086 6267, mika.hulkki@bitwise.fi

Tomi Mikkonen, CEO, +358 50 587 4324, tomi.mikkonen@bitwise.fi 

Oulun ensimmäinen Tulevaisuuden tuotekehitys -seminaari oli menestys!

$
0
0

Oulun ensimmäinen Tulevaisuuden tuotekehitys -seminaari järjestettiin 10.1.2019 Oulun Uudella Seurahuoneella. Tapahtuma yllätti kaikki suosiollaan: Uusi Seurahuone oli täynnä innokkaita tuotekehityksen ammattilaisia, jotka olivat tulleet paikalle kuulemaan digitaalisen tuotekehityksen uusista tuulista. Mielenkiintoiset puhujat herättivät yleisössä uusia ajatuksia ja keskustelu kävi kuumana koko päivän. 

Päivä alkoi aamupalalla sekä Contribyte Oulun vetäjän Tanja Suomalaisen tervetulotoivotuksella. Tämän jälkeen lavan valtasi ilmiömäinen johtamisguru Jurgen Appelo, joka paljasti meille etukäteen tulevan kirjansa tärkeimpiä oppeja. Appelo korosti puheessaan muun muassa sitä, että innovaatioon tulisi suhtautua pelinä, eikä minään suoraviivaisena putkilona sekä sitä, että yritysten tulisi toiminnassaan huomioida paremmin se, missä elinkaaren vaiheessa tuote on. Eri ikäisiin perheenjäseniin pätee eri säännöt, ja niin myös eri ikäisiin tuotteisiin!

Appelon lisäksi saatiin Tulevaisuuden tuotekehitys -seminaarissa nauttia myös monista muista kiinnostavista puheista. Lavalla nähtiin loistopuhujia etenkin oululaisista yrityksistä, muun muassa Coronarialta, Fingersoftilta sekä Urokselta. Myös Contribyten konsultit Henri Hämäläinen ja Markku Nurmela nousivat lavalle puhumaan tulevaisuuden megatrendeistä, kuten kiertotaloudesta sekä liiketoiminnan etiikasta. ”Pelkät arvot eivät riitä, tekemisen läpinäkyvyydestä tulee kilpailuetu” olikin yksi heidän puheenvuoronsa tärkeimmistä viesteistä.

Päivän mieleenpainuvimpia opetuksia olivat puhujien neuvot innovaatiosta ja menestyksestä. Coronarian Juha Wikström totesi viisaasti, että yritysten ei tulisi kysyä, miten he parhaiten saisivat tuotteen tai palvelun kaupaksi, vaan kysyä, millainen tuote tai palvelu heidän pitäisi luoda, jotta se kävisi mahdollisimman hyvin kaupaksi. Saman viestin tiivisti myös Fingersoftin Marika Iivari: ”Luo ensin hyvää, raha seuraa perästä”.

Tapahtumamme sai kiitosta erityisesti hyvin valituista puhujista sekä Oulun Uuden Seurahuoneen hienosta seminaarimiljööstä. Muutamat innokkaimmat myös kyselivät, milloin järjestetään seuraava vastaava tilaisuus. Seuraava seminaari onkin jo suunnitteilla, mutta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin. Meistä on mahtavaa, että tulevaisuuden tuotekehitys alan ihmisiä ja että tämänkaltaisille tapahtumille on kysyntää ympäri Suomen!

 

Lisää kuvia sekä seminaarimateriaaleja löydät osoitteesta: https://tulevaisuudentuotekehitys.com/tute-oulu-2019/

 


Roclan toimitilat uudistettiin Järvenpäässä

$
0
0

Roclan 1980-luvulla rakennetut toimistotilat Järvenpäässä kokivat melkoisen muutoksen, kun sekä työskentely- että taukotilojen ja aulan pinnat remontoitiin ja kalusteet uusittiin. Tavoitteena oli parantaa ergonomiaa ja äänimaailmaa, sekä hyödyntää tiloja aiempaa monipuolisemmin tehtävien mukaisen työympäristön ja monitila-konseptin mukaisesti. Lisäksi sekä toimistotilojen että tehtaan valot uusittiin energiatehokkaiksi ja säätyviksi LED-valaisinjärjestelmän avulla.

Roclalla haluttiin lisätä työympäristön joustavuutta sekä luoda lisää tilaa uusille työpisteille. Alkutilanteessa työpisteet olivat kaikki käytössä, mutta uusille oli tarvetta rekrytoinnin myötä. Myös neuvotteluhuoneiden koettiin olevan aina täynnä ja lisäksi oli toive myös erilaisista kokous- ja kohtaamistiloista. Yksi tärkeä huomioon otettava asia oli äänimaisema - akustiikkaratkaisuja kaivattiin avotilojen meluongelman ratkaisemiseksi. Myös ergonomiaan toivottiin parannusta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus lisätä liikkumista työpäivään.

Kumppaniksi valikoitunut Kinnarps teki layout-suunnitelmat toimistotiloihin yhdessä Roclan suunnittelijoiden kanssa. Väljyyttä saatiin lisää tilatehokkaiden suorien työpöytien avulla ja samalla vapautettiin joitakin työhuoneita uuteen käyttöön. Näin saatiin lisää tilaa paljon kaivatuille kohtaamistiloille, jotka sisustettiin rohkeasti eri tyylein ja värein. Työpisteiden sähköpöydät puolestaan kannustavat nousemaan ylös tuolista. Katon akustiikkalevyt ja ääntä vaimentava matto auttoivat parantamaan yleistä ääniympäristöä ja vähentämään melua. Pöytäseinäkkeitä lisättiin yksityisyyden ja paremman keskittymisen saavuttamiseksi. Sisääntuloaulaan Kinnarps suunnitteli uuden vastaanottotiskin ja myös kalusteet uusittiin.

Omana projektinaan remontoitiin samalla keittiö- ja ruokailutilojen ja wc:iden pinnat Roclan suunnittelijan tekemän sisustussuunnitelman mukaisesti ja vaihdettiin uudet kiintokalusteet.

Uudet valot säästävät energiaa, lisäävät tehokkuutta ja parantavat viihtyvyyttä

Myös tehtaan 40 vuotta vanhat valot sekä toimistotilojen valot uusittiin. Rocla paransi energiansäästöä, operatiivista tehokkuutta ja työntekijöiden viihtyvyyttä Philipsin GreenWarehouse ja Spacewise-valaisinjärjestelmien avulla.

Rocla kehittää ja valmistaa sähköisiä varasto- ja vastapainotrukkeja sekä automaattitrukkeja yli 20 000 neliömetrin toimitiloissaan Järvenpäässä. Tämän kaltaiselle tuotantopaikalle luotettava valaistus on elintärkeä kestävyyden, työn tuloksen ja työturvallisuuden kannalta. Roclan ongelma oli 40 vuotta vanha suurpainenatriumvalaistus. Energiankulutus oli suuri ja värintoistoindeksi todella pieni. Tämä tarkoitti kasvaneita operatiivisia kustannuksia ja laatuongelmia tuotteiden värejä arvioitaessa. Roclalla on myös Global Design Center -tuotekehitys, missä laadukas valonjako hyvällä värintoistolla on erittäin tärkeää.

Rocla kehittää ja valmistaa tuotteensa kestävyys edellä, joten myös valaistusratkaisun tuli olla kestävä. Jotta ongelmaan saatiin ratkaisu, Rocla halusi valaistusjärjestelmän paremmilla hallinnointivaihtoehdoilla, energiatehokkuudella, värintoistolla sekä valon laadulla.

Rocla valitsi Philipsin toimittajakseen, jonka tulos oli räätälöity Philips GreenWarehouse -ratkaisu, joka valmistui muutamassa kuukaudessa. GreenWarehouse on joustava valaistusohjausjärjestelmä, yhdistettynä korkealaatuisiin Philipsin LED-valaisimiin. Se säästää enemmän energiaa kuin yksittäinen LED, sillä se sallii matalammat valaistustasot käyttämättömillä alueilla. Kun läsnäoloa ei tunnisteta, järjestelmä himmentää valon ennalta-asetettuun tasoon energiansäästöä varten, samalla varmistaen turvallisuuden. Kun toimintaa havaitaan, alue valaistaan heti täydellä teholla.

Tämä ratkaisu on tuonut Roclalle jopa 70% enegiansäästöä. Eikä energiasäästö pelkästään ole parantunut, vaan Roclan operationaalinen tehokkuus on kasvanut 7%, sekä työtyytyväisyys työntekijöiden parissa on kasvanut pimeiden tuntien aikana parantuneen näkyvyyden myötä, joka parantaa keskittymistä huomattavasti.

Tuotantotilojen valouudistuksen jälkeen myös toimistotilojen ja neuvotteluhuoneiden valot uusittiin Spacewise-valaisinjärjestelmällä ja läsänäolon mukaan automaattisesti himmentyvillä SlimBend-valaisimilla.

Koodiviidakko on nyt Liana Technologies

$
0
0

Digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän SaaS-pilvipalveluja tarjoava Koodiviidakko Oy siirtyy käyttämään kansainvälistä Liana Technologies -brändinimeään myös kotimaassaan Suomessa.

Syynä brändimuutokseen ovat käytännön haasteet, joita kahden eri yritysbrändin alla toimiminen on tuonut mukanaan yhtiön toiminnan laajentuessa.

”Koodiviidakko ja Liana Technologies ovat yksi ja sama yritys, mutta sidosryhmillämme on toisinaan vaikeuksia hahmottaa yhteyttä. Liana Technologies -brändiin siirtymisellä haluamme ennen kaikkea tukea yhtenäisen ja vahvan brändikuvan kehittymistä. Haluamme, että meillä on yksi brändi, josta kaikki asiakkaamme, työntekijämme ja sidosryhmämme ympäri maailman tunnistavat meidät ja jonka sisältämä arvolupaus on kaikille sama”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Samuli Tursas.

Ulkomailla Koodiviidakko on toiminut vuodesta 2012 lähtien Liana Technologies -brändinimellä. Erityisesti viimeisen parin vuoden aikana yhtiö on laajentanut toimintaansa voimakkaasti Pohjois- ja Keski-Eurooppaan, Aasiaan ja Lähi-Itään. Tällä hetkellä jopa puolet yhtiön kasvusta tulee Suomen ulkopuolelta.

Brändimuutos tulee näkymään vahvimmin yhtiön markkinoinnissa ja viestinnässä. Yrityksen nimi ja logo vaihtuvat verkkosivuilla, markkinointi- ja viestintäkanavissa sekä uutis- ja asiakaskirjeissä. Sen sijaan palveluihin tai niiden käyttöön uudistuksella ei ole mitään vaikutusta. Asiakkaita palvellaan jatkossakin suomen kielellä ja myös markkinointi- ja viestintämateriaalit tulevat olemaan pääosin suomeksi kuten tähänkin asti.

"Meidän missiomme on alusta asti ollut auttaa markkinoinnin ja viestinnän ammattilaista tekemään työtään parhaalla mahdollisella tavalla -- ja toteutamme sitä teknologian avulla. Asiakkaan pitäminen toimintamme keskiössä on ollut kasvumme salaisuus”, kiteyttää Samuli Tursas.

Nimenmuutos on osa luonnollista jatkumoa yhtiön kehityskaarella. Kun Koodiviidakko perustettiin Oulussa vuonna 2005, oli toiminta paikallista ja työntekijöitä vain kourallinen. Nyt, vuonna 2019, yhtiö on Suomen lisäksi saavuttanut vahvan aseman Pohjois- ja Keski-Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä, työllistää lähes 220 työntekijää ja palvelee tuhansia asiakkaita eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja:

Samuli Tursas
Toimitusjohtaja
Liana Technologies
+358 40 513 5890
samuli.tursas@lianatech.com

Renkaiden kierrätyksessä ennätysten ja kasvun vuosi

$
0
0
  • Vuonna 2018 Suomessa kerättiin peräti 57 152 tonnia käytöstä poistuneita renkaita. Vanha ennätys meni rikki 1 699 tonnilla
  • Syyt kasvulle löytyvät taloudesta ja haastavista ajokeleistä. Aiempaa tehokkaammin toimivaan kierrätysjärjestelmään kuuluu yhä useampi yritys
  • Lainsäädännön kehitys vauhdittaa rengasmateriaan uusiokäyttöä. Uusia innovaatioita kehitetään kiertotalouden ehdoilla jatkuvasti.

 

Viime vuonna vanhat ennätykset suomalaisessa renkaiden kierrätysjärjestelmässä menivät uusiksi. Suomessa kerättiin vuonna 2018 erilaisia käytöstä poistuneita autojen renkaita peräti 57 152 tonnia.

Määrä vastaa painoltaan noin 57 000 pientä henkilöautoa.

”Keräysluvut näyttävät oikein hyviltä”, Suomen Rengaskierrätys Oy: toimitusjohtaja Risto Tuominen summaa.

Tyytyväisyyteen on syynsä. Edellinen ennätys oli vuodelta 2015 (55 453 tonnia) parani 1 699 tonnilla. Edellisvuoden eli vuoden 2017 keräysmääriin eli 54 940 tonniin verrattuna määrä kasvoi 2 212 tonnia. 

Taustalla vaikuttavat muun muassa niin yhteiskunnalliset kuin ilmastollisetkin syyt.

”Parantunut taloustilanne on vauhdittanut rengaskauppaa. Samalla haasteelliset ajokelit viime talvina ovat vaatineet renkailta pitoa ja hyvää kuntoa. Tämä puolestaan on näkynyt kierrätykseen lähtevien, käytöstä poistuneiden renkaiden kasvavana määränä.”

 

Kierrätysjärjestelmä toimii yhä paremmin

Renkaiden kierrätys- ja hyötykäyttömäärät ovat Suomessa jo useita vuosia olleet lähes sata prosenttia. Olosuhteiden lisäksi toinen syy kasvaville keräysmäärille löytyy hiotusta kierrätysjärjestelmästä. Suomen Rengaskierrätys Oy tuottajavastuuyhtiönä huolehtii asianmukaisesta kierrätyksestä renkaiden maahantuojien ja valmistajien puolesta.

”Kierrätysoperaattorimme Kuusakoski Oy on hionut logistiikka-järjestelmänsä entistä tehokkaammaksi, mikä puolestaan on saanut materiaalinoudot toimimaan yhä paremmin”, Tuominen sanoo.

Suurimman osan renkaista Kuusakoski Oy noutaa renkaita myyvistä liikkeistä.  Tuottajien eli Suomen Rengaskierrätys Oy:n jäsenten määrä kasvoi viime vuonna 77 yrityksellä. Kasvu on merkittävää, sillä kokonaisuudessaan 410 tuottajaa kuuluu järjestelmän piiriin.

”Keskeinen syy on käytettyjen autoja maahantuovien yritysten lisääntyminen. Samalla tietoisuus tuottajavastuuvelvoitteista on yleisesti parantunut ja yhä useammalla yrityksellä on aito halu myös hoitaa vastuunsa hyvin”, Tuominen näkee.

 

Yhä monipuolisempaa hyötykäyttöä

Kierrätysjärjestelmän toisessa päässä eli uusiotuotteiden valmistuksessa kehitys näkyy raaka-ainemäärien kasvuna. Myös renkaiden hyötykäyttömäärä kasvoikin vanhasta vuoden 2015 ennätyksestä lähes 13 860 tonnia.

”Erityisen iloisia olemme juuri hyötykäyttömäärien kasvusta. Se kertoo siitä, että järjestelmä toimii koko ajan yhä paremmin.”

Suurin osa rengasmateriaalista on pitkään käytetty infrarakentamisessa korvaamaan maaperän neitseellisiä kiviaineksia. Viime vuonna voimaan astuneen, maanrakennustöitä säätelevän MARA-asetuksen myötä kierrätysmateriaalin käyttö maanrakentamisessa tehostui entisestään.

”Viime vuosina rengasmateriaalin hyötykäytössä on otettu suuria harppauksia myös esimerkiksi vedenpuhdistuksessa sekä asvaltin sidosaineena. Pyrimmekin jatkuvasti kehittämään yhä paremmin kiertotaloutta tukevia uusiokäyttötapoja.”

Renkaiden kierrätyksessä ennätysten ja kasvun vuosi

$
0
0
  • Vuonna 2018 Suomessa kerättiin peräti 57 152 tonnia käytöstä poistuneita renkaita. Vanha ennätys meni rikki 1 699 tonnilla
  • Syyt kasvulle löytyvät taloudesta ja haastavista ajokeleistä. Aiempaa tehokkaammin toimivaan kierrätysjärjestelmään kuuluu yhä useampi yritys
  • Lainsäädännön kehitys vauhdittaa rengasmateriaan uusiokäyttöä. Uusia innovaatioita kehitetään kiertotalouden ehdoilla jatkuvasti.

 

Viime vuonna vanhat ennätykset suomalaisessa renkaiden kierrätysjärjestelmässä menivät uusiksi. Suomessa kerättiin vuonna 2018 erilaisia käytöstä poistuneita autojen renkaita peräti 57 152 tonnia.

Määrä vastaa painoltaan noin 57 000 pientä henkilöautoa.

”Keräysluvut näyttävät oikein hyviltä”, Suomen Rengaskierrätys Oy: toimitusjohtaja Risto Tuominen summaa.

Tyytyväisyyteen on syynsä. Edellinen ennätys oli vuodelta 2015 (55 453 tonnia) parani 1 699 tonnilla. Edellisvuoden eli vuoden 2017 keräysmääriin eli 54 940 tonniin verrattuna määrä kasvoi 2 212 tonnia. 

Taustalla vaikuttavat muun muassa niin yhteiskunnalliset kuin ilmastollisetkin syyt.

”Parantunut taloustilanne on vauhdittanut rengaskauppaa. Samalla haasteelliset ajokelit viime talvina ovat vaatineet renkailta pitoa ja hyvää kuntoa. Tämä puolestaan on näkynyt kierrätykseen lähtevien, käytöstä poistuneiden renkaiden kasvavana määränä.”

 

Kierrätysjärjestelmä toimii yhä paremmin

Renkaiden kierrätys- ja hyötykäyttömäärät ovat Suomessa jo useita vuosia olleet lähes sata prosenttia. Olosuhteiden lisäksi toinen syy kasvaville keräysmäärille löytyy hiotusta kierrätysjärjestelmästä. Suomen Rengaskierrätys Oy tuottajavastuuyhtiönä huolehtii asianmukaisesta kierrätyksestä renkaiden maahantuojien ja valmistajien puolesta.

”Kierrätysoperaattorimme Kuusakoski Oy on hionut logistiikka-järjestelmänsä entistä tehokkaammaksi, mikä puolestaan on saanut materiaalinoudot toimimaan yhä paremmin”, Tuominen sanoo.

Suurimman osan renkaista Kuusakoski Oy noutaa renkaita myyvistä liikkeistä.  Tuottajien eli Suomen Rengaskierrätys Oy:n jäsenten määrä kasvoi viime vuonna 77 yrityksellä. Kasvu on merkittävää, sillä kokonaisuudessaan 410 tuottajaa kuuluu järjestelmän piiriin.

”Keskeinen syy on käytettyjen autoja maahantuovien yritysten lisääntyminen. Samalla tietoisuus tuottajavastuuvelvoitteista on yleisesti parantunut ja yhä useammalla yrityksellä on aito halu myös hoitaa vastuunsa hyvin”, Tuominen näkee.

 

Yhä monipuolisempaa hyötykäyttöä

Kierrätysjärjestelmän toisessa päässä eli uusiotuotteiden valmistuksessa kehitys näkyy raaka-ainemäärien kasvuna. Myös renkaiden hyötykäyttömäärä kasvoikin vanhasta vuoden 2015 ennätyksestä lähes 13 860 tonnia.

”Erityisen iloisia olemme juuri hyötykäyttömäärien kasvusta. Se kertoo siitä, että järjestelmä toimii koko ajan yhä paremmin.”

Suurin osa rengasmateriaalista on pitkään käytetty infrarakentamisessa korvaamaan maaperän neitseellisiä kiviaineksia. Viime vuonna voimaan astuneen, maanrakennustöitä säätelevän MARA-asetuksen myötä kierrätysmateriaalin käyttö maanrakentamisessa tehostui entisestään.

”Viime vuosina rengasmateriaalin hyötykäytössä on otettu suuria harppauksia myös esimerkiksi vedenpuhdistuksessa sekä asvaltin sidosaineena. Pyrimmekin jatkuvasti kehittämään yhä paremmin kiertotaloutta tukevia uusiokäyttötapoja.”

Pääkaupunkiseudulla kitketään ruokahävikkiä yhteisvoimin - Sinäkin voit ostaa ylijäämä- ja lähiruokaa parilla klikkauksella

$
0
0

Mitä jos sinä voisit ostaa uusimaalaista hirvenlihaa parilla klikkauksella - ja ravintolat teollisuudelta ylijäänyttä sirkkajauhoa yhtä helposti? Pian tämä on mahdollista. Urban Food -projektissa luodaan 20 kumppanin voimin pääkaupunkiseudulle huippuluokan lähiruokamarkkinoita digitaalisia alustoja hyödyntäen.

Uudellamaalla tuotetaan erilaisia korkealaatuisia raaka-aineita, joiden löytäminen vaatii kotikokilta omistautumista. Vastavuoroisesti tuottajan on hankala löytää pienille erille kannattavaa jakelukanavaa.

Urban Food -projektissa nämä haasteet ratkaistaan rakentamalla alustoja ja logistiikkaa, joiden avulla villivihannekset, pientuottajien tuotteet ja teollisuuden ylijäämä on helppo löytää ja ne toimitetaan kannattavasti ostajalle.

Villiyrttejä Forest Foodysta ja maukkaimmat kausiherkut Uudenmaan ruoasta

Kotitaloudet voivat tilata Uudenmaan alueen lähi- ja luomuviljelijöiden tuotteita sekä tehdä viljelijöiden kanssa satokausisopimuksia esimerkiksi Uudenmaanruoka.fi -sivustolla. Uudenmaan ruoka -noutopisteet sijaitsevat Helsingissä Herttoniemessä ja helmikuusta alkaen myös Espoon Nihtisillassa. Forest Foody puolestaan yhdistää keräilijät ja kuluttajat. Sivustolla forestfoody.fi sekä ravintolat että kuluttajat voivat tilata esimerkiksi villivihanneksia ja -yrttejä.

“Haluaisimme nähdä, että pientiloilla olisi myös muita vaihtoehtoja kuin kasvaa tai kuolla. Projektin tavoitteena on luoda joustavia jakelukanavia, joilla tuottajat tavoittavat ostajan helpommin niin, että tuotteiden myynti olisi kannattavaa”, Olli Repo Herttoniemen Ruokaosuuskunnasta näkee.  

Apetitin ja Fazerin sesonkiylijäämä ravintoloiden saataville Korjuu.comista

Lähiruoan lisäksi projektissa laitetaan liikkeelle teollisuuden ylijäämäruokaa. Suomessa syntyy syömäkelpoista ruokahävikkiä noin 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä vastaa 300 000 henkilöauton vuosittaisia päästöjä. Viidennes tästä syntyy teollisuudessa.

Erityisesti sesonkiaikoina teollisuudessa jää tarkasta suunnittelusta huolimatta käyttämättä raaka-aineita kuten hilloja, jauhoja tai valmiiksi pilkottuja kasviksia. Hankkeen yhteistyökumppanit Apetit ja Fazer tuovat ne nyt esimerkiksi kuluttajien, ravintoloiden ja pienleipomoiden käyttöön Korjuu.com-alustalle. Ensi maanantaina 28.1.  aukeavalla sivustolla kuka tahansa voi myydä mitä tahansa ruokatuotteita. Avajaisviikolla järjestetään tempauksia teollisuuden ylijäämäerien ja niistä jatkojalostettujen tuotteiden myymiseksi.

“Ruokalistamme ravintola Loopissa kootaan pääosin kaupoista ja teollisuudesta ylijääneistä raaka-aineista. Toivomme, että muutkin ravintolat innostuvat hyödyntämään ylijäämäruokaa. Se on tehokas keino paitsi pienentää hiilidioksidipäästöjä myös saada asiakkaat hyvälle mielelle”, Johanna Kohvakka From Waste to Taste ry:stä kannustaa.

Viewing all 3141 articles
Browse latest View live